Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)
Spelta (Triticum spelta)

Spelt - triticum aestivum subsp. spelta

 

speltaSpelta je vrsta prastare pšenice. Istorija spelte poznata je u Aziji 15000 godina p.n.e., a arheološka istraživanja su pokazala da je spelta u Evropi uzgajana još u kasnom Neolitu (2500-1700 god. p.n.e.) na području Alpa. U 18 stolječu naše ere Spelta postaje vrlo važan proizvod u trgovinskoj razmjeni  zemalja. U toku 20-tog stolječa smanjio se uzgoj zbog malih prinosa u odnosu na druge ukrštene pšenice, a pored toga žitarica sa ljuskom je bila teška za preradu.

 

Spelta se razlikuje od ostalih pšenica, raste zajedno sa ljuskicom i tako sazrijeva. Mora imati poseban tretman za guljenje kako bi dobili čisto zrno. Ljuskice spelte se koriste za punjenje prekrivača, jastuka, ležaljki, itd.

 

spelta-zrnoBionatura punozrno brašno Spelte ima raznovrsnu primjenu u kulinarstvu. Koristi se u proizvodnji raznih vrsta peciva,  tjestenina, kolača, itd. U novije vrijeme Spelta se sve više uzgaja i doživljava pravu renesansu, tako što je Spelta postala vrlo cijenjena od raznih alergičara. Spelta daje proizvodima poseban ukus orašastih plodova, tako da se može koristiti za povezivanje raznih vrsta sosova, supa, itd. Brašno Spelte koristimo takođe i u mješavini sa brašnom ostalih žitarica, npr. tri zrna hljeb (Spelta-Raž-Heljda), i sl.

 

Za razliku od pšenice, Spelta raste u ljuski i u ljuski je zatvorena, tako da je bolje zaštičena u odnosu na druge vrste pšenica i druge žitarice bez ljuske, ali je zato prerada spelte skuplja jer imamo jedan proces prerade više, to jest ljuštenje ili guljenje Spelte, pa tek onda mljevenje i dobivanje raznih mlinsko-pekarskih proizvoda od Spelte.

spelta-hljeb

Sve više se Spelti  pripisuje i naučno dokazuje velika uloga u zdravoj ishrani. Ljudi koji imaju alergiju na pšenicu i proizvode od pšenice, mogu pokušati pšenicu zamijeniti Speltom. Ne zaboravite da je spleta srodna sa pšenicom i da posjeduje gluten takođe, tako da ljudi koji su alergični na gluten, ne mogu uzeti Speltu u zamjenu za pšenicu.

 

Brašno Spelte ima veči procenat  ljepljivih materija nego obično brašno, tako da je vrlo pogodna za proizvodnju tjestenina, kolača, sosova itd.